sâmbătă, 26 martie 2011

Imaginea unui designer în presa românească

 Deseori, în scena publică apar numeroase personaje care mereu au ceva de zis sau au mai făcut ceva inedit. Unele dintre ele sunt importante pentru societate, și chiar pentru stat, în domeniul politic, iar altele prezintă mai mult sau mai puțin interes.

Una dintre aceste persoane este Cătălin Botezatu, creator de modă de prestigiu, recunoscut ca valoare și în afara granițelor, însă nu doar atât. Cătălin reprezintă și subiectul principal al știrilor de monden și al vieții sociale autohtone.

În ultimii câțiva ani brandul ”Cătălin Botezatu” a luat amploare, înzecind conturile sale bancare, dar și paginile dedicate lui în revistele de branșă, ba chiar și în ziarele quality. Însă nu neapărat datorită carierei sale. La scurt timp au început vehiculările cum că designerul ar avea o orientare homosexuală. Au fost difuzate informații provenite de la diverși bărbați care susțineau că au avut o relație cu Botezatu și chiar fotografii unde este surprins alături de un alt bărbat, precum cea de mai jos.
 
(sursa foto: Cancan)

 Zvonurile și-au pierdut din credibilitate în momentul în care Cătălin și-a declarat relația cu fotomodelul Bianca Drăgușanu. Deși au mai existat păreri cum că ar fi doar o strategie de marketing această relație heterosexuală, acestea nu au mai prezentat interes pentru media mondenă. De-a lungul a aproximativ un an au fost publicate frecvent știri despre relația dintre cei doi, certurile și infidelitățile la care au fost supuși . Deși a avut un mare succes pe plan profesional în acest an, iar creațiile sale au fost foarte bine primite de către vedete consacrate internaționale, presa românească a neglijat acest aspect. Întreaga atenție a fost acordată preferințelor sexuale ale designerului și vieții sale sentimentale. Despărțirea de Bianca a declanșat un val de uimire și discuții în lumea mondenă și în mass-media, în particular.

Dar când modelul a revenit în peisaj, din nou, întreaga atenție a jurnaliștilor a fost îndreptată către posibila împăcare dintre cei doi foști iubiți. Pentru a menține interesul  publicului, fotografiile publicate în orice material despre designer erau împreună cu Bianca, chiar dacă subiectul o includea sau nu, ca în imaginile de mai jos.

 (sursa foto: Opinia Timișoarei)
 
În presă, Cătălin Botezatu este prezentat ca un cuceritor, ca un bărbat cu clasă, bogat și care își permite orice. Imaginile cu el trădează o anumită superioritate, vestimentară și financiară, în același timp. Detalii precum un ceas de firmă, un trabuc sau ochelari de soare, sunt scoase în evidență, pentru a sublinia statutul său. Aroganța pe care o afișează uneori a fost tratată și în caricaturi.

 (sursa foto: Vidu)

Însă mass-media a avut grijă să îi creeze și un rol de victimă în tot acest proces, punând accentul pe viața sa personală. Astfel, el a fost cel compătimit când Bianca l-a înșelat cu Adrian Cristea, iar toate articolele și imaginile din presă la acel moment îl înfățișau trist și cu ghinion în dragoste. Și bineînțeles, fosta iubită era personajul negativ.

(sursa foto: Academia Cațavencu)

Așadar, ”cel mai bun designer autohton” patru ani consecutiv, cu numeroase alte premii la activ, un inovator al industriei fashion, este cunoscut publicului mai ales pentru tendințele sale în viața intimă. De vreme ce presa îl caracterizează drept un bărbat stabil financiar, însă fără noroc cu femeile, este foarte posibil ca aceasta să fie imaginea pe care audiența o percepe ca fiind adevărată. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu