sâmbătă, 14 august 2010

Noi impotriva noastra



 Oare de ce suntem atat de ignoranti cand vorbim despre dragoste? De ce nu putem fi capabili sa fructificam dreptul nostru la libertate si in schimb il ascundem undeva in paginile unor carti de istorie? De ce nu stim sa simtim cateodata inainte sa judecam?
 Suntem nefericiti pentru ca ne supunem unor legi universale care nu fac decat sa ne ingradeasca si sa ne limiteze. Actionam cum vrea societatea, adoptam aceleasi modele ca si societatea. Functionam dupa un sablon si nu suntem in stare sa il doboram. Ne pierdem personalitatea, valorile si dam vina pe conducatori. Gasim mereu vinovati pentru greselile noastre si nu avem mila pentru greselile celorlalti. De ce nu putem sa fim impacati cu aspectul nostru, cu statutul financiar, cu temperamentul nostru? Desi dam vina pe vecina, pe gaina sau pe divinitate, inconstient stim totusi ca noi suntem culpabili. Si plangem si ne simtim mizerabil pentru minciunile care le spunem, pentru rautatile pe care le facem, pentru barbatii sau femeile pe care le-am pierdut. Dar continuam la fel. A doua zi vom comite aceleasi greseli, le vom ascunde de critici si ne vom continua viata.
 Este trist faptul ca nu avem puterea sa ne eliberam de prejudecatile si de ideile preconcepute care imbolnavesc omenirea din cele mai vechi timpuri. Incredibil sau nu, suntem dotati inca de la nastere cu o anumita abilitate de a distinge binele de rau, constiinta de cruzime, abilitate care se dezvolta sub influenta educatiei. Iar aceasta manipulare in masa pe care le-o aplicam semenilor nostri ne face nefericiti pe toti. E ca intr-un cerc, sapam gropi si aruncam cu pietre in cei care nu sunt ca noi si profita de libertatea lor, pentru ca apoi tot noi sa suferim pentru un gram de fericire.
 Dragostea nu se impune, nu are reguli prestabilite. Este impotriva naturii sa traiesti cu un om care nu te completeaza, nu te atrage si sa mentii o relatie doar de dragul familiei sau a vocii colective. De asemenea, nu ar trebui sa fie normal ca doi oameni care vor sa fie impreuna si sunt uniti de forte independente de noi sa fie nevoiti sa renunte la persoana iubita doar pentru ca asa dicteaza Lumea. Cine este Lumea ca sa le decida destinul? Ce stie Lumea despre sentimentele lor, despre ceea ce ii face fericiti sau ii face sa lacrimeze? De unde sa stie Lumea ca EA are nevoie doar de zambetul LUI pentru a se simti stapana galaxiei? Sau ce sanse ar avea Lumea sa il vada cu inima sfasiata doar pentru ca EA are o raceala minora?



 Ei vorbesc, se plafoneaza in conceptiile lor de neclintit si condamna. Se simt zei cand profita de slabiciunea altuia si au iluzia puterii. Dar de fapt tanjesc dupa libertatea si fericirea pe care nu o pot avea. Iar roata se invarte, ca intotdeauna, si ii aduce pe ei pe scena principala. Se intampla de veacuri si se va mai intampla de acum inainte. Sunt nefericiti, dar isi ascund rusinea in spatele banului sau a relatiilor influente.
 Dupa cum spuneam, ei se identifica cu noi. Sau noi cu ei. Suntem pusi in diferite situatii de cand ne nastem pana murim. Si ne impunem reguli de care chiar nu avem nevoie. Nu, nu este nevoie ca doi oameni sa se casatoreasca pentru a confirma ca se iubesc. Nu este cel mai mare cosmar sa ramai fata batrana. Si nu este o lege ca dragostea sa existe pana la adanci batraneti. Desi, paradoxal, tocmai daca nu ar mai fi presiunea asta, poate ca dragostea ar rezista chiar si dupa moarte. Daca femeile nu ar mai simti nevoia mereu sa fie deasupra barbatilor ( egalitatea intre sexe e demult depasita, femeia dorind suprematia ) si ar accepta statutul ei, privilegiat as spune, de femeie, si daca barbatii ar intelege ca femeia este pur si simplu mai sensibila decat ei si are nevoie de respect si protectie, ar fi ideal. Dar e esential ca ambii sa inteleaga. Pentru ca nu este suficient ca EL sa fie perfect, daca EA nu ii este compatibila...
 Nu trebuie sa renunti la visele tale doar pentru ca ceilalti au alta viziune sau nu iti dau nici o sansa de reusita. Nu vreau sa fiu irealista, ci doar optimista. Macar sa incercam, pentru a nu ramane frustrati cu ideea ca nu am avut curaj sa luptam pentru ce vrem. Sau sa aparam ce avem. Si repet, NU e o regula sa faci ceea ce fac toti. Incet, incet, devii o marioneta si pierzi ce ai mai de pret : libertatea ta.

5 comentarii:

  1. Sunt la jurnalism -romana in anul I si caut si eu chirie;poate ne grupam si gasim ceva convenabil
    id-ul meu de mess este:baraian_oana

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda...tipic romanilor, inclusiv a poetilor romani...nu facem decat sa vb despre dragoste si sa ne plangem de viata mizerabila pe care suntem condamnati sa o ducem..fiind la jurnalism si avand un blog, ar fi mult mai captivant daca ai gasi topic'uri mult mai interesante...cum ar Limbajul Trupului - Minciuna...Documenteaza'te despre..caci despre dragoste se vb la fiecare colt de strada si pana chiar si copii de 13-14 ani isi plang de mila cat sufera ei din dragoste si ce viata chinuita au dus pana acum, fara sa constate faptul ca viata lor nici macar nu a inceput..deci Dragostea, e un capitol mort...si nu doar in Romania, ci in toata lumea..nu exista..ce e drept, exista baieti/fete compatibili/compatibile cu fiecare dintre noi...dar acele compatibilitati de care vorbesc, nu exista si pt tine...si aici ma refer la toate persoanele, nu doar la persoana ta...asta e dilema ce tre' sa ne'o punem cu totii...viata e atat de scurta, incat nu o sa apuci sa iti dai seama ce inseamna Iubirea..e un fapt dovedit ca fiecare dintre noi trece prin mai multe relatii...si de fiecare data ne declaram marea iubire fata de pers de langa noi...trece un timp, si apare o alta iubire mai mare decat cea anterioara si apoi o alta si tot asa...daca am trai o vesnicie, am ajunge sa iubim fiecare pers de sex opus (si in cazul unora, nu doar de sex opus). Deci, unde mai este dragostea? :-?? Parerea mea e ca daca exista, dragostea ar trebui oferita unei singure pers...dar cum nu exista, o oferim fiecarei pers ce ne iese in cale..My advice, Keep living your life and fuck all love who came into your way..astept feedback'uri ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. DRAGOSTEA=PERFECTIUNEA..daca vei cauta in dex la "perfectiune" nu ma vei gasi decat pe mine :)) stii tu cine ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. si libertatea are "regulile" ei... As numi libertate acel sistem de reguli in care pot sa traiesc confortabil, si nu constrans, implinit fiind de propria-mi viata. Unii confunda libertatea cu destrabalarea si incalcarea tuturor regulilor.

    Ca o paranteza: dupa '89 Romania nu a inteles corect ce e aia libertate. Au crezut ca libertate inseamna sa faci ce vrei, fara sa-ti pese de altii, deoarece nu are nimeni treaba cu tine. Din cauza asta arata Romania asa cum arata, din cauza asta "suntem" asa necivilizati. Stai si te uiti la cei din occident si te gandesti ... ei cum de au inteles altfel democratia?

    Intorcandu-ma inapoi ... ca sa nu-ti pierzi libertatea, trebuie sa-i cunosti "regulile" si sa stii sa-i joci "jocul" ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate, Alin. Unii chiar nu inteleg libertatea si poate chiar ii incalca limitele. Dar totusi, la polul opus, mult mai multi nu ajung nici macar sa o experimenteze, pentru ca le e frica de vocea lumii si de consecinte. Si e chiar trist sa nu-ti traiesti viata din cauza altora care, poate, te impiedica in mod inconstient. Problema e destul de complexa :)

    RăspundețiȘtergere